Wie zijn wij?

Bureau voor Mindfulness is opgericht door Saake en Nienke Buwalda (allebei categorie 1 trainer VMBN). Wij zijn broer en zus en inmiddels geruime tijd bezig met Mindfulness. We werken samen met psychologen en Mindfulness trainers van het Mindfulness Centrum (www.mindfulnesscentrum.nl). Ruim acht jaar geleden in 2008 zijn we gestart met het geven van 8-weekse Mindfulness trainingen in Utrecht.

Onze eigen ervaring is dat Mindfulness veel te bieden heeft ook voor ‘jonge’ mensen tussen de 18 en 35 jaar.  Dit is een leeftijdsfase waarin we te maken hebben met spannende keuzes en veranderingen op het gebied van opleiding, werk, relaties en wonen. We maken kennis met het werkende leven en dat is vaak druk, druk, druk. Mindfulness kan ons leren hiermee om te gaan vanuit de rust en helderheid in onszelf. We merken ook een toenemende interesse en nieuwsgierigheid van ‘jonge’ mensen naar mediteren en Mindfulness.

Op basis van onze eigen werkervaringen en toenemende vragen van deelnemers en organisaties over het toepassen van Mindfulness op het werk hebben we ook een trainingsaanbod ontwikkelt voor organisaties en professionals. Deze trainingen richten zich op het toepassen van Mindfulness voor de eigen persoonlijke ontwikkeling in de werksetting. Voor meer informatie over deze trainingen lees hier verder.

Saake Buwalda
Ik ben Saake Buwalda en ben 37 jaar. Ik heb (oosterse) filosofie en arbeids- en organisatiepsychologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2009 werk ik fulltime voor mezelf als trainer en interim adviseur.
In 2008 ben ik samen met Nienke het Bureau voor Mindfulness gestart.
Op mijn 15e ben ik na een training begonnen met het dagelijks beoefenen van meditatie. Tijdens mijn studie heb ik kennisgemaakt met verschillende andere vormen van meditatie en ik vond uiteindelijk waarnaar ik opzoek was toen ik negen jaar geleden in aanraking kwam met Mindfulness. Ik heb in eerste instantie de 8-weekse Mindfulness training gevolgd, daarna diverse stilte retraites, trainers supervisie en de basis training voor professionals bij Jon Kabat-Zinn en Saki Santorelli werkzaam bij het Center for Mindfulness van de Universiteit van Massachusetts en grondleggers van de 8-weekse MBSR training. In september 2012 heb ik een 7-daagse Retraite / training Insight Dialogue gevolgd bij Gregory Kramer en Phyllis Hicks. In 2013 heb ik de 8-daagse Teacher Development Intensive afgerond bij Florence Meleo-Meyer (zie foto). Dit is een gevorderde opleiding voor Mindfulness trainers van het Center for Mindfulness. In 2014 heb ik een 8-weekse introductietraining Insight Dialogue gevolgd. Eind 2014 heb ik een 8-daagse Vipassana (Mindfulness en Compassie) retraite gevolgd bij Frits Koster. In mei 2015 volgde ik de 8-daagse Interpersonal Mindfulness opleiding bij Florence Meleo-Meyer en Phyllis Hicks.
Ik ben elke keer weer verrast door de eenvoud en effectiviteit van de Mindfulness oefeningen. Door aan de slag te gaan met de oefeningen ga je het echt ervaren en voelen. Je merkt dat het werkt, met name ook op fysiek niveau. Ik werd me meer bewust van lichamelijke spanningen en leerde hoe ik me in het moment zelf kan ontspannen. Je kan de oefeningen waar je ook bent goed gebruiken. Ook op mijn werk bijvoorbeeld in een hectische vergadering maak ik er gebruik van.
Door te ontspannen en een klein beetje afstand te nemen wordt je meer bewust dat we de ervaringen die we gedurende de dag hebben automatisch koppelen aan allerlei gedachtepatronen. We interpreteren voortdurend dat wat we ervaren. Die interpretaties kunnen ook negatieve gedachtepatronen over onszelf of onze omgeving zijn. Door een houding van milde en open aandacht kunnen we bewust worden van dit automatische interpreteren en wat dit lichamelijk en emotioneel met ons doet. Zodra je merkt dat je een ervaring wilt koppelen aan een automatisch gedachtepatroon, keer je terug naar je ademhaling. Er ontstaat ruimte. Beperkingen, conflicten en problemen komen hiermee in een nieuw daglicht te staan. We hebben namelijk een keuze hoe we omgaan met die beperkingen, conflicten en problemen. We hoeven ons niet automatisch mee te laten voeren in een beperkt gedachtepatroon. We kunnen in aanraking komen met rust en helderheid en nieuwe manieren leren zien om met situaties om te gaan.

Nienke Buwalda
Ruim 10 jaar geleden heb ik kennis gemaakt met Mindfulness en ik was meteen erg enthousiast. Dit enthousiasme heeft me gemotiveerd om mij hier verder in te ontwikkelen en om het door te geven. Ik denk namelijk dat veel mensen baat kunnen hebben om meer ‘mindful’ te leven in deze toch wel complexe tijd. Vanuit de maatschappij voelen we allerlei verwachtingen, maar ook leggen we zelf de lat vaak erg hoog. We verliezen ons allemaal weleens in alle uitdagingen die het leven te bieden heeft. Mindfulness leert ons van tijd tot tijd stil te staan en de dingen op een andere, verhelderende manier aan te pakken. Om dit door te geven en anderen te ondersteunen in hun leerproces is een grote drijfveer in mijn leven.

Naast Mindfulness is onderwijs ook een grote ambitie in mijn leven. Op dit moment ben ik bezig met het afronden van een promotie onderzoek op het gebied van medisch onderwijs. Daarnaast ben ik een trotse moeder van een prachtige zoon. Ik ben me heel erg bewust van alle drukte en het volle leven en het blijft een constante oefening in het vinden van een balans tussen alle activiteiten en ook de rust opzoeken. Mindfulness is een manier van leven die mij hierbij ondersteunt.

Een aantal jaar geleden ben ik van Utrecht naar Den Haag verhuisd. De trainingen die ik aanbied in Scheveningen zijn specifiek gericht op mensen vanaf 18 tot 45 jaar. Juist in deze fase van ons leven gaan het volle leven in en vragen we onszelf af of we op de goede weg zijn. In een groep met mensen met soortgelijke vraagstukken onderzoeken we hoe Mindfulness ons hierbij kan ondersteunen voor nu en in de toekomst. Mindfulness is niet in één woord of zin uit te leggen, wat het is kan je alleen zelf ontdekken en ervaren. Neem gerust contact op en ik zie je graag! Nienke